BVI, njemačko udruženje investicijskih fondova, predložilo je novo sredstvo financiranja za EU s ciljem ublažavanja ekonomskog utjecaja pandemije i osiguranja klimatskih ciljeva.

Na temelju okvira Ucits, model “European Impact Fund” (EIF) namjerava dugoročno ulagati u ekološke i socijalne projekte. Do sada su se ove vrste održivih projekata u Europi financirale isključivo korištenjem vlastitog proračuna EU-a, a prema BVI-u, EIF-ovi bi se također mogli koristiti za osiguravanje kapitala malim i srednjim poduzećima širom EU-a.

“Mnoge zemlje EU borit će se za oživljavanje svojih gospodarstava u sljedećim godinama i istovremeno ih učiniti održivijima”, izjavio je Thomas Richter, izvršni direktor BVI-a i ustvrdio da bi predloženi wehicle moglo bi prikupiti milijarde iz privatnog sektora za ulaganja u EU.

“Potražnja investitora za odgovarajućim ESG ulaganjima (Environmental, social and corporate governance)velika je i privatni kapital iz EIF-ova mogao bi se gospodarstvu učiniti dostupnijim brže nego sredstva iz javnih izvora EU financiranja”.